Powered By Blogger

16 Μαΐου 2019

Κλεισθένης – kleisthenis


gli-pedia.blogspot.com

(6ος αι. π.Χ.).  Όχι o τελευταίος τύραννος της Σικυώνας - Ο Κλεισθένης ήταν Αθηναίος πολιτικός και νομοθέτης - Τι όμως αποτέλεσμα είχαν τα εγχειρήματα του Κλεισθένη! . .


Ο Κλεισθένης ήταν αυτός που εφάρμοσε την πρώτη Δημοκρατία ! 

Ο Κλεισθένης ήταν Αθηναίος πολιτικός και νομοθέτης

Ήταν γιος του Μεγακλή, του αρχηγού του οίκου των Αλκμεωνιδών. Τα νεανικά του χρόνια τα πέρασε εξόριστος μαζί με όλη την οικογένειά του.

Το 510 επέστρεψε στην Αθήνα, οπότε και βοήθησε τον Κλεομένη Α’ της Σπάρτης στην πολιορκία του Ιππία στην Ακρόπολη της Αθήνας. Μετά τη φυγή του Ιππία και την κατάλυση του τυραννικού πολιτεύματος ο Κλεομένης προσπάθησε να αναμειχθεί στις αθηναϊκές υποθέσεις και τάχθηκε εναντίον του δημοκρατικού Κλεισθένη βοηθώντας τον αντίπαλό του Ισαγόρα και τους ολιγαρχικούς. Οι ενέργειες όμως εναντίον του Κλεισθένη δεν είχαν αποτέλεσμα και το 507 επικράτησε τελικά το δημοκρατικό κόμμα.

Ο Κλεισθένης διαμόρφωσε δημοκρατικότερα τη νομοθεσία του Σόλωνα. Για να εξουδετερώσει τη δύναμη των ευγενών και να καταργήσει τις φατρίες τις οποίες εξυπηρετούσε η παλιά διαίρεση των κατοίκων της Αττικής σε τέσσερις φυλές, πρότεινε την αντικατάσταση των φατριών από τους δήμους και των τεσσάρων φυλών από δέκα ομάδες δήμων, τις οποίες ονόμασε φυλές.

Οι δήμοι συμπεριλήφθηκαν σε τριτύες: 
δέκα τριτύες σχηματίστηκαν από τους δήμους του «άστεως», δηλαδή της Αθήνας και του Πειραιά, δέκα από τους δήμους της παραλίας, δηλαδή όλων των παραλίων της Αττικής, και δέκα από τους δήμους της Μεσογαίας, δηλαδή του εσωτερικού. Κάθε φυλή περιλάμβανε έπειτα από κλήρωση μία τριτύ δήμων του άστεως, μία της παραλίας και μία της Μεσογαίας.

Φαίνεται επίσης πως ο Κλεισθένης πρότεινε να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της βουλής, η οποία θα είχε 500 μέλη, δηλαδή 50 από κάθε φυλή.

Από κάθε φυλή εκλεγόταν ένας στρατηγός, ένας άρχοντας και 50 βουλευτές. Το έτος χωρίστηκε σε 10 τμήματα και την εξουσία είχε κάθε 36 μέρες διαφορετική φυλή, η οποία αντιπροσωπευόταν από τους 50 βουλευτές της. Για να εξασφαλίσει την πολιτεία από τον κίνδυνο μιας νέας τυραννίδας, ο Κλεισθένης πρότεινε το νόμο περί οστρακισμού, σύμφωνα με τον οποίο ο λαός μπορούσε να εξορίσει οποιονδήποτε θεωρούσε ύποπτο ότι προσπαθεί να γίνει τύραννος.
  
 Μετά τις τολμηρές αυτές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, οι αντίπαλοί του με επικεφαλής τον Ισαγόρα κάλεσαν το βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη να τους βοηθήσει να καταλάβουν την πόλη και να ξαναφέρουν την ολιγαρχία. Οι ενέργειές τους όμως αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα λόγω της αντίδρασης του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου